Tourniquets kunnen de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren

Ongeveer een derde van het energieverbruik in Duitsland wordt veroorzaakt door gebouwen. Daarbij zijn er juist in deze sector tal van besparingspotentiëlen, die gebouweigenaars zouden moeten gebruiken. Zo kunnen tourniquets de energiebehoefte voor de verwarming of koeling van een gebouw verlagen. Hierdoor worden de energiekosten lager en de CO2-balans verbeterd. In het gesprek legt onze deskundige Thomas Lehnert uit, waar de energiebesparingspotentiëlen liggen, welke functies tourniquets in entreezones overnemen en waarom de nieuwe Revo.PRIME van GEZE niet alleen optisch, maar ook wat betreft duurzaamheid en energie-efficiëntie in de smaak valt.

De GEZE tourniquet-deskundige Thomas Lehnert.

De GEZE tourniquet-deskundige Thomas Lehnert. © GEZE GmbH

De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest, verbruikers moeten voor stroom en gas steeds dieper in de portemonnee grijpen. Tegelijkertijd staan gebouweigenaars door de uitdagingen van de energieovergang onder druk. Met het gebruik van tourniquets kan in entreezones energie bespaard worden. Waaruit bestaan precies de voordelen vergeleken met andere ingangsoplossingen?

Thomas Lehnert: De voordelen van tourniquets bestaan eruit dat ze de tocht afremmen en tegelijkertijd een continue mensenstroom mogelijk maken. De borstels van de draaivleugels blijven daarbij op ieder moment in contact met de trommelwanden van de deur. De draaideur is zodoende “altijd geopend, altijd gesloten”. Zo blijft koude of warme tocht buiten en de geklimatiseerde lucht binnen. Uit interne berekeningen is gebleken dat tourniquets het energieverlies in de werking in het buitenbereik met ca. 40% kunnen verlagen. Dat verlaagt de kosten voor de eigenaars en verbetert het binnenklimaat in de entreezone aanzienlijk, vooral bij hoge gebruikersstromen. Bij schuifdeuren daarentegen zou bij een groot aantal bezoekers permanent energie door de geopende deuren ontsnappen.

Juist tocht in de entree kan vaak onaangenaam zijn. Daarbij nemen de entreezones van gebouwen een belangrijke functie over. Welke rol spelen tourniquets daarbij?

Thomas Lehnert: De eerste klantenbehoefte is een representatieve entreezone met maximale transparantie. Dat is een belangrijk aspect voor exploitanten, eigenaars en architecten. Want de entreezone is altijd ook het visitekaartje van een gebouw. Met tourniquets wordt de toevoer van tocht, geluid en vuil aanzienlijk verminderd. Zo ontstaat er een entreezone met aangenaam binnenklimaat, die als volwaardige gebruiksoppervlakte – bijvoorbeeld voor ontvangstruimtes of foyers – ter beschikking staat. Deze duidelijke ruimtelijke scheiding tussen binnen- en buitenbereik maakt het gebruik van tourniquets extra interessant.

De eerste klantenbehoefte is een representatieve entreezone met maximale transparantie. Hier scoort onze nieuwe tourniquet Revo.PRIME met een kranshoogte van slechts 75 mm en 60 mm smalle profielsystemen.

Thomas Lehnert, Business Solutions Manager bij GEZE

Met de Revo.PRIME brengt GEZE nu een tourniquet op de markt, die er niet alleen optisch goed uitziet, maar ook het thema duurzaamheid benadrukt. Wat is er nieuw aan deze deur?

Thomas Lehnert: Het was ons doel een product te creëren dat optisch gezien maximale vrijheid toestaat en tegelijkertijd met nieuwe technologieën aan de wens voor duurzaamheid en comfort voldoet. Het Highlight van de Revo.PRIME is de zeer lage kranshoogte van slechts 75 mm. Dat is de laagste kranshoogte voor geautomatiseerde tourniquets op de markt – bij een maximale diameter van 3,80 m. Daarmee wordt het gebruik van het systeem nu ook bij bijzonder nauwe ruimteverhoudingen mogelijk en door de verfijnde optiek ideaal in de gebouwarchitectuur ingevoegd. Daarvoor heeft hij een zeer hoog draaimoment van maximaal 1000 nm. Dat zorgt voor meer power, om grotere deuren te bewegen en daarmee het toegangsgemak te verhogen.

MEER OVER DE NIEUWE GEZE REVO.PRIME
Optimaal voor grotere deuren en meer toegangsgemak: de nieuwe Revo.PRIME met zijn lage kranshoogte van slechts 75 mm.

Optimaal voor grotere deuren en meer toegangsgemak: de nieuwe Revo.PRIME met zijn lage kranshoogte van slechts 75 mm.

Betekent meer power ook meer energieverbruik?

Thomas Lehnert: In tegendeel. De Revo.PRIME heeft bij een hoger vermogen 30% minder stroom nodig dan zijn voorganger, de TSA 325 NT. Om precies te zijn, heeft de nieuwe borstelloze gelijkstroom-motor slechts nog 128 Watt nodig. Met deze efficiëntie kunnen dus energiekosten bespaard worden.

Kunt u de gebruikte technologie nog iets nader toelichten?

Thomas Lehnert: De borstelloze motor kennen sommige mensen misschien van accu- en andere professionele gereedschappen. Wij hebben deze technologie gebruikt om een verhoogd toegangsgemak te creëren. Deze deuren hebben daarmee ook duidelijk minder onderhoud nodig. En wij hebben ook aan de installateurs gedacht en de elektrische veiligheid verbeterd. Vanaf een gedefinieerd overdrachtspunt in het plafond hebben wij nu 42 Volt in plaats van 230 Volt. Alle aandrijfcomponenten zijn met stekkerverbindingen uitgerust, wat de montage, de inbedrijfstelling en het onderhoud aanzienlijk makkelijker maakt. Met andere woorden: wij kunnen hier werkelijk van "Plug&Play" spreken.

Het was ons doel een product te creëren dat optisch gezien maximale vrijheid toestaat en tegelijkertijd met nieuwe technologieën aan de wens voor duurzaamheid en comfort voldoet.

Thomas Lehnert, Business Solutions Manager bij GEZE

In welke uitvoeringen zal hij beschikbaar zijn?

Thomas Lehnert: Wij kunnen met de Revo.PRIME dezelfde uitvoeringsvarianten als tot nu toe bieden. Naast het designhoogtepunt van de volledig glazen installatie hebben wij ook de varianten Breakout en RC2 in het assortiment. De deuren kunnen handmatig of volledig geautomatiseerd gebruikt worden. Ook met individuele klantenwensen kunnen wij natuurlijk rekening houden. Zowel bij de kleurkeuze alsook de materialen maken wij de deuren passend bij het project. Hij kan dus voor alle gebouwtypes en gevels worden ingepland.

Trefwoord “plannen”: Hoe kan de tourniquet van het begin af aan in gebouwmodellen geïntegreerd worden?

Thomas Lehnert: Ook voor de Revo.PRIME kan een digitaal planningstool gebruikt worden. Voor de marktintroductie hebben architecten en planners de beschikking over bijbehorende BIM-modellen. Bij BIM worden alle bouwwerkgegevens digitaal gemodelleerd, gecombineerd en geregistreerd. Voor de verdere detailplanning ondersteunen wij onze klanten bovendien met een breed netwerk van deskundigen en project adviseurs digitaal en persoonlijk ter plaatse.

Meneer Lehnert, hartelijk dank voor het gesprek!

 

Tips van de tourniquet-professional

Waar u bij de inbouw van tourniquets (KDT) over het algemeen op moet letten:

  • Controleer de positionering van de tourniquet, met vragen zoals: Is de deur correct in het looppad van het gebouw gepositioneerd? Moeten de deuren in de gevel gedraaid worden? Zou het evt. handiger zijn om de deuren verder in het gebouw terug te trekken?
  • Zorg vroegtijdig voor afstemming van andere interfaces van de tourniquets met het gebouw – en maak duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is, bijv. voor gevelaansluitingen, aansluiting/verbinding van het gebouw met het dak etc.
  • Beslis over de voorbereiding van de bedrading, dus hoe worden de kabels naar de tourniquet geleid en waar wordt de programmaschakelaar voor de deuren gepositioneerd.

Waar u op moet letten om bij de planning en tijdens de werking energie te besparen:

  • Pas de diameter en doorgangshoogte aan het te verwachten gebruik van de tourniquet aan.
  • Let op de juiste instelling van de tourniquet, d.w.z. de deur stopt onmiddellijk na het betreden (geen grote nalooptijd)
  • Gebruik de nachtsluiting op de tourniquet (‘s nachts, in het weekend etc.)
  • Reinig de vloermat van de tourniquet regelmatig
  • Wij adviseren u vanzelfsprekend de tourniquet regelmatig te onderhouden