BIM optimaliseert de bouwplanning - eerst digitaal, en vervolgens in de werkelijkheid
BIM staat voor Building Information Modeling en is de moderne digitale werkwijze voor de geïntegreerde planning, optimalisatie, creatie en beheer van gebouwen. BIM-modellen bestaan uit afzonderlijke BIM-objecten, d.w.z. het digitale equivalent van echte bouwproducten. GEZE stelt aanpasbare BIM-deurobjecten gratis ter beschikking voor meer planningszekerheid met weinig moeite.
BIM maakt bouwprojecten goedkoper en efficiënter
Complexe bouwprojecten zijn goedkoper en efficiënter met BIM. © Getty Images/iStockphoto
Hebt u plotselinge stijgingen van de kosten en problemen met de deadline? Bij grote bouwprojecten, zoals de nieuwe luchthaven van Berlijn of de concertzaal Elbphilharmonie in Hamburg, lijkt dit onvermijdelijk. En zelfs kleinere gebouwen kunnen niet aan dit probleem ontsnappen. Maar vooral klanten in de publieke sector koesteren in de toekomst hoge verwachtingen voor verbetering door te kiezen voor nieuwe planningsprocessen en -tools: de planningsmethode Building Information Modelling (BIM) is ontworpen om de planning en besturing van bouwprojecten te verbeteren.
In de klassieke bouwplanning worden plannen in verschillende fases opgesteld, naar de autoriteiten gestuurd en vervolgens opnieuw herzien. Kosten berekenen en individuele merkoplossingen coördineren op de bouwplaats zijn ook belangrijke taken. Maar naarmate bouwprojecten steeds complexer worden, verlopen deze processen vaak niet soepel, omdat voortdurend rekening moet worden gehouden met talrijke onderling afhankelijke verbanden en veranderende relaties.
Geïntegreerde planning met BIM
BIM, of de modellering van gebouwgegevens, verbindt alle betrokkenen op één platform en vermindert het aantal coördinatiestappen. BIM vertegenwoordigt een nieuw geïntegreerd en digitaal planningssysteem voor gebouwen dat kan worden beschouwd als een gigantische database. Daarin worden alle objecten die specifiek zijn voor het gebouw (bijvoorbeeld metselwerk, deuren, ramen, enz.) digitaal geregistreerd, gecombineerd en opgenomen in een netwerk met een enkel 3D-model, waarin alle deelnemers werken.
De database bevat ook alle relevante informatie over de materialen en hun levensduur, over de geluidsdoorlaatbaarheid of de brandveiligheid en vooral over de kosten.
Gebouwen kunnen zo worden ontworpen, gemodelleerd, geoptimaliseerd en gesimuleerd met behulp van BIM. Het doel is om bouwprojecten goedkoper en eenvoudiger uit te voeren en met minder vertragingen. Bovendien worden modellen niet alleen gebruikt voor de bouw: ze maken het daaropvolgende gebruik ook veiliger, comfortabeler en efficiënter.
Onze BIM-expert Günther Weizenhöfer in een interview over ‘Bouwplanning met BIM’
Hoge planningskwaliteit
Het belangrijkste voordeel van BIM is dat alle deelnemers - architecten en planners, algemene aannemers en bouwers/exploitanten - het bouwproject in de planningsfase virtueel als model kunnen inspecteren. Fouten en tegenstrijdigheden kunnen in het modelstadium worden geïdentificeerd en snel worden gewijzigd, wat betekent dat de kwaliteit en vooral de veiligheid van de planning aanzienlijk worden verbeterd. Daarnaast kunnen bouwbedrijven materialen en aannemers in een vroeg stadium selecteren op basis van de informatie en voorstellen die zijn opgeslagen in BIM.
Het gebruik van BIM wint aan terrein voor bouwprojecten in de publieke sector in Europa
Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Finland en Noorwegen leggen ook het gebruik van BIM op voor door de overheid gefinancierde bouwprojecten. In Duitsland wil het Ministerie van verkeer en digitale infrastructuur (BMVI) BIM gebruiken voor alle nieuwe planningsprojecten vanaf 2020.
Voordelen van virtuele constructie met BIM
- Betere uitwisseling van informatie tussen alle belanghebbenden
- Verhoogde productiviteit
- Vroegere foutmelding en -correctie
- Meer plannings- en kostenzekerheid
BIM-objecten verhogen de planningszekerheid en verlagen de foutpercentages
Digitale bouwwerkmodellen vormen het kernelement van de BIM-methode. Deze bestaan uit afzonderlijke BIM-objecten, d.w.z. het digitale equivalent van echte bouwproducten. Ze zijn gebaseerd op gestructureerde gegevens die productvergelijkingen mogelijk maken, bijvoorbeeld afmetingen, gewichten, technische productinformatie en gegevens van de fabrikant, zoals beschikbare varianten, besteldatums, prijzen, levertijden, installatie- of onderhoudsinformatie enz.
Als BIM-objecten zijn ingebouwd in BIM-bouwmodellen, vereenvoudigt dit de opening van aanbestedingen, kostenraming, berekening en simulatie in de planningsfase. In de uitvoeringsfase worden hiermee de bestelling, levering, uitvoering en montage ondersteund. Bovendien wordt het gebouwbeheer in de gebruiksfase vereenvoudigd.
BIM-objecten kunnen werkprocessen rationaliseren, foutbronnen minimaliseren en zorgen voor toenemende digitalisering in de bouw.
Günther Weizenhöfer, Architect en Teamleider van Planning Seminars bij GEZEOntwerp en lever bouwprojecten snel en veilig met BIM-deurobjecten
Alle deuren in een gebouw kunnen met behulp van GEZE BIM-objecten zeer eenvoudig worden gepland. In tegenstelling tot vele andere aanbieders biedt GEZE altijd een hele deur als BIM-object, zodat de deur met al zijn componenten ontworpen kan worden. Deze multifunctionele deuren kunnen worden gebruikt om alle draaideuren, schuifdeuren en carrouseldeuren af te beelden. De GEZE BIM-objecten zijn gratis voor Autodesk Revit, Graphisoft Archicad en Nemetschek Allplan.
Meer informatie over BIM-deurobjecten en deze downloadenBIM-woordenlijst
Er is een gemeenschappelijke informatiebasis nodig, zodat alle deelnemers aan een project effectief met BIM kunnen werken. Building Information Modeling steunt op een transparant, gedeeld kennisplatform. Hier vindt u de belangrijkste BIM-termen, zodat u een succesvolle samenwerking kunt starten. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van deskundigen.
Big BIM
Big BIM verwijst naar de continue toepassing van BIM gedurende de volledige levenscyclus van een gebouw, waarin alle merken zijn geïntegreerd. Dit betekent dat alle ontwerpen en berekeningen worden geïmplementeerd in een gedeelde softwareomgeving.
BIM Collaboration Format (BCF)
Het BIM Collaboration Format is een formaat van open uitwisseling voor ongecompliceerde communicatie tussen alle partijen die bijdragen in het BIM-proces. In een IFC-model ( zie de Industry Foundation Classes) kunnen conflicten of andere problemen worden gelokaliseerd en gelabeld met opmerkingen. BCF-bestanden kunnen worden gelezen en bewerkt door gangbare modelcontroles. Sommige CAD-systemen bieden BCF-programma's voor het markeren van bestanden.
BIM Execution Plan (BEP)
Het BIM Execution Plan is een onderdeel van het juridische kader voor BIM. Hierin wordt beschreven hoe wordt voldaan aan de informatievereisten van de werkgever (zie EIR). Essentiële inhoud van het BEP omvat de toewijzing van rollen, de definitie van werkstromen en de specificatie van hard- en software die in het proces moet worden gebruikt.
BIM-niveau 2
BIM-niveau 2 is een toonaangevend initiatief van de Britse regering om een norm voor BIM in het Verenigd Koninkrijk vast te leggen. Sinds 2016 moeten alle openbare bouwprojecten worden gepland met behulp van BIM. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende normen, zoals PAS 1192 en ISO 19650 als internationale norm voor gegevensbeheer in BIM.
BIM-object
BIM-objecten zijn digitale tweelingen van bepaalde producten of bouwelementen. Deze laatste maken de toepassing van logische beperkingen en verwijzingen mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld een eenvoudig draaideurobject worden geconfigureerd met een automatische aandrijving of een deurdranger. BIM-objecten zijn verkrijgbaar bij leveranciers. De gebruiker kan ze ook maken vanuit de algemene bibliotheek van een geschikt architecturaal CAD-systeem. BIM-objecten bevatten toegewezen parameters, zoals geometrische en fysieke eigenschappen, naast de geometrische informatie.
BIM-software
BIM is een methode, geen software. In plaats daarvan worden in het kader van BIM verschillende softwareoplossingen en softwaretypes gebruikt. CAD-software van verschillende softwarehuizen is beschikbaar. BIM-objecten en/of plug-ins van verschillende leveranciers en platforms kunnen naar deze CAD-systemen worden geüpload. Het assortiment softwaretoepassingen omvat ook oplossingen voor Facility Management.
Collisiecontrole
Collisiecontrole is een van de belangrijkste voordelen van BIM. Conflicterende gebouwelementen kunnen worden geïdentificeerd en bijbehorende oplossingen kunnen worden ontwikkeld in het digitale model, voorafgaand aan de realisatie. Dit is een effectieve en belangrijke verbetering met betrekking tot duurzaamheid en bouwkosten.
Computer Aided Facility Management (CAFM)
Computer Aided Facility Management ondersteunt de werking en het onderhoud van gebouwen met softwareoplossingen. In het algemeen bestaan de CAFM-systemen uit een database en een gebruikersinterface. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld reparatieverzoeken rechtstreeks in het CAFM-systeem registreren. Regelmatig, essentieel onderhoud van brandwerende deuren bijvoorbeeld, kan ook via het systeem worden uitgevoerd.
Construction Operations Building Information Exchange (COBie)
COBie is een standaard voor de overdracht van relevante, niet-geometrische informatie van het BIM-model naar Facility Management software.
Coördinatiemodel
De verschillende merkmodellen worden samengevoegd in het coördinatiemodel. In het coördinatiemodel kunnen potentiële conflicten worden vastgesteld met behulp van de juiste software. De BIM-coördinator speelt een sleutelrol bij het waarborgen van de kwaliteit van de verschillende merkmodellen en van het coördinatiemodel.
Gesloten BIM
In een gesloten BIM worden onze eigen softwaresystemen toegepast. Samenwerkende partijen gebruiken hetzelfde systeem. Enerzijds beperkt dit effectief de toegang tot het bijbehorende BIM-proces. Anderzijds gaan er geen gegevens verloren door de conversie van het model naar de IFC-indeling.
Industry Foundation Classes
In de jaren negentig werden de IFC-klassen (Industry Foundation classes) geïntroduceerd als een indeling voor gegevensuitwisseling voor BIM. Sindsdien zijn er verschillende versies uitgebracht. Het oorspronkelijke doel van IFC is de gegevensoverdracht tussen verschillende CAD-systemen mogelijk te maken. Een aanzienlijk deel van de gegevens gaat echter verloren zodra een BIM-model wordt omgezet in een IFC-indeling.
Informatievereiste van de werkgever (EIR)
In de informatievereiste van de werkgever specificeert deze laatste welke informatie door de aannemer moet worden verstrekt op welk moment in het BIM-proces. EIR kan alle fases van het BIM-proces en bijgevolg van de levenscyclus van het gebouw bestrijken en dienen als basis voor de BEP (BEP).
Kleine BIM
Kleine BIM verwijst naar het gebruik van BIM binnen een beperkt bereik, d.w.z. voor één bepaald merkmodel, bijvoorbeeld binnen een ingenieursbureau. Kleine BIM is een geïsoleerde toepassing, maar verhoogt de efficiëntie van het gespecialiseerde werkpakket. In de meeste gevallen worden gesloten softwaresystemen gebruikt.
Level of Development (LOD)
Het ontwikkelingsniveau (of detailniveau) geeft de mate van details weer die in een BIM-model zijn opgenomen. Richtlijnen voor LOD 100 – 500 en de vereiste informatie voor elk niveau zijn gedefinieerd door het American Institute of Architecture. Ramen worden bijvoorbeeld voorgesteld door een gat in de muur in LOD 100. In LOD 500 worden onder andere raamprofielen, het glas, de openingsfuncties en (indien van toepassing) de automatisering gespecificeerd. De geometrische 3D-weergave van het raam bevat alle relevante structuren.
Merkmodel
Het merkmodel vertegenwoordigt het model van een bepaald merk, zoals het architectonische model, het structurele model, het model voor technische gebouwdiensten, enz.
Open BIM
Voor de deelname aan Open BIM is geen speciale software nodig. In het algemeen wordt IFC (Industry Foundation Classes) gebruikt als een generiek uitwisselingsformaat. De verschillende merkmodellen kunnen in modelviewers en/of modelcontroles worden samengevoegd.
Parametrische modellering
In de parametrische modellering past de geometrie van een gebouwelement zich aan de veranderingen in parametrische waarden aan. Verschillende maatregelen zijn door logische beperkingen met elkaar verbonden. Zo passen de ruiten van een deur bijvoorbeeld automatisch in een deurvleugel, mits een lijstbreedte is opgegeven.
Bouwwerkinformatiemodel (BIM)
Building Information Modeling is een integrale werkwijze voor het beheer van een gebouw gedurende de volledige levenscyclus. Dit omvat de planning, constructie, werking, renovatie en sloop van een gebouw. Alle deelnemers voeren de relevante informatie in een BIM-model in om een digitale tweeling van het gebouw te creëren. Het model kan worden gebruikt om potentiële conflicten te identificeren, toepassingsgevallen te simuleren en de installatie te beheren.
3D, 4D, 5D, 6D, 7D…
3D verwijst naar het klassieke geometrische model van een gebouw in drie dimensies. 3D is op zichzelf geen BIM. 4D, 5D enz. staan voor een uitbreiding van het 3D-model met verdere alfanumerieke informatie. Prijsinformatie, doorlooptijd of fysieke constanten, zoals de warmteoverdrachtscoëfficiënt, kunnen aan het 3D-model worden toegevoegd. In het BIM-proces kan met deze informatie bijvoorbeeld automatisch een factuur van de hoeveelheden worden berekend of het onderhoud van het gebouw worden gecontroleerd.
Eenvoudige planning met BIM
- Contact en interactie met specialisten maken deel uit van de complete GEZE BIM-oplossing.
- GEZE biedt niet alleen 3D-projecten, maar ook een oplossing voor ontwerpers binnen het BIM-proces.
- Architecten zullen in de toekomst steeds meer verplicht worden BIM te gebruiken voor openbare gebouwen gefinancierd door de overheid.
BIM-objecten ondersteunen verwerkers en werklieden
Met BIM-planning kunnen verwerkers en technici er zeker van zijn dat alles goed doordacht is en dat er zich geen verrassingen zullen voordoen.
- Aanzienlijk verhoogde planningszekerheid met verschillende merken
- Fouten in de communicatie tussen verschillende merken kunnen worden vermeden.
BIM-objecten van GEZE minimaliseren servicetijden en kosten
- Het leveren van BIM-deurobjecten is een service van GEZE voor planners en architecten die met BIM werken.
- De planning is uitgebreider en beter doordacht met BIM-objecten van GEZE, wat leidt tot kortere servicetijden en lagere kosten voor de exploitanten.