Brandveiligheid in de Dom van Maagdenburg – met GEZE's draadloze oplossingen voor vastzetvoorzieningen
De imposante kathedraal van Maagdenburg is een belangrijke stedelijke bezienswaardigheid en een populaire bestemming voor bezoekers die van heinde en ver komen. In een gebouw dat historisch gezien zo belangrijk en veelzijdig is, moet een allesomvattende benadering modern gebruiksgemak, brandveiligheid en monumentbescherming omvatten. Het integreren van deze factoren in bestaande structuren onderhevig aan monumentenzorg is een echte uitdaging. GEZE's vastzetvoorzieningen, draadloze uitbreidingen en draadloze rookmelders zijn prima geschikt voor deze uitdagingen.
Brandveiligheid in de Dom van Maagdenburg
Moderne brandveiligheidsmaatregelen en monumentbescherming in een historisch gebouw
Zoals de tragische brand in de Notre Dame heeft laten zien, is moderne brandveiligheid extreem belangrijk in een gebouw met zo’n historische waarde en zo druk bezocht als de Dom van Maagdenburg. Op hetzelfde moment moeten bouwwerkzaamheden aan historische monumenten conform zijn aan de toepasbare monumentbeschermingsvoorschriften bij het gebruik van brandbeveiligingsdeuren om brandcompartimenteringen voor te bereiden en extra rookalarmsystemen te installeren. Er zou bovendien zo weinig mogelijk ingegrepen moeten worden in de architectuur en structuur van beschermde historische gebouwen.
De modernisering en brandveiligheidsmaatregelen opgedragen door de Stichting voor Kathedralen en Kastelen in Saksen-Anhalt (Stiftung Dome und Schlösser in Sachsen-Anhalt) waren gepland door Sußmann + Sußmann AR Magdeburg en uitgevoerd door meubelmakerij Wagner, terwijl de vastzetvoorzieningen werden geïnstalleerd en goedgekeurd door Kötter & Siefker Bernburg.
Bij het wijzigen van bestaande gebouwen is het moeilijk om overal aan te denken, vooral wanneer de oude plannen niet alle details tonen. De plafonds en muren van de beschermde dom moesten onaangetast blijven. Er waren draadloze oplossingen nodig om werk en kosten te besparen. Verder moesten alternatieve, niet-goedgekeurde oplossingen vermeden worden. GEZE kon dankzij het veilige, gecertificeerde en complete systeem uitblinken met dit project.
David Jungbluth, officieel expert en filiaalmanager bij Kötter & Siefker BerneburgDe uitdaging van de dom: hoge plafonds vragen om extra plafondmelders
De zogenaamde Carpenter en Stonemason Room, die lange tijd werd gebruikt als een opslaggebied voor onderdelen en kleine restauratiewerkzaamheden (kozijnen, standbeelden, stucwerk, pijlers etc.), moet worden omgezet in een expositie- en evenementenruimte in de toekomst. Het hoge aantal verwachte bezoekers van deze ruimte, vergt dat de deuren kunnen worden vastgezet. Aangezien de Carpenter Room ook gepland is als een aparte brandveiligheidssectie, moeten de brandbeveiligingsdeuren automatisch sluiten in geval van alarm.
Door de extreem hoge plafonds zijn hier twee extra plafondmelders nodig. Kabels zouden verdekt moeten zijn in de railverbindingen, hetgeen aanzienlijke extra kosten zou hebben betekend in de railverbindingszone evenals bepaald beitel- en snijwerk. Monumentenzorg zou complexe en tijdrovende juridische en wettelijke goedkeuringen hebben vereist.
Ik ken de Dom van Maagdenburg en zijn beschermde historische structuur heel goed – ik voer de rondleidingen door de dom tenslotte zelf uit. Terwijl de houten brandbeveiligingsdeuren van Schörghuber perfect in de visuele omgeving passen, vormen technische elementen zoals deurdrangers en rookalarmsystemen een uitdaging. GEZE's onopvallende vastzetvoorzieningen met draadloze modules samen met de draadloze plafondmelders zijn de ideale oplossing hier, omdat er geen kabelverbindingen nodig zijn tussen de latei- en plafondmelders.
Wagner, meester timmermanDe draadloze uitbreidingsoplossing voor GEZE's vastzetvoorzieningen had twee andere beslissende prijsvoordelen:
- kostenfactor: geen kosten om kabels te leggen
- tijdsfactor: minder installatietijd
Ga naar Wireless KIT GC 170Vastzetvoorzieningen in de orgelgalerij zorgen voor geruisloos gebruiksgemak en brandveiligheid
Een goed voorbeeld van het samenspel tussen gebruiksgemak en moderne brandveiligheidsmaatregelen valt op in de toegang tot de orgelgalerij, die kan worden bereikt via twee deuren. Eén zijde fungeert als een ingang, de andere als een uitgang – hetgeen betekent dat er geen sprake is van gedrang, wanneer het kerkkoor komt en gaat. Gezien de vele passanten op bepaalde tijden is het van fundamenteel belang dat de deuren geruisloos sluiten en indien noodzakelijk open gehouden kunnen worden – een eredienst mag immers niet gestoord worden door dichtknallende deuren.
Tegelijkertijd moeten de vastzetvoorzieningen automatisch de brandwerende deuren sluiten in het geval van brand, om het verspreiden van rook en vlammen te voorkomen. Het was bijzonder belangrijk om nieuwe brandwerende sluiters aan te brengen voor de orgelgalerij, aangezien hier eerder alleen normale gebouwdeuren werden gebruikt. Er waren geen brandwerende sluiters of andere brandveiligheidsmaatregelen, alleen brandalarminstallaties.
Twee nieuwe houten brandbeveiligingsdeuren werden geproduceerd door meubelmakerij Wagner uit Körbelitz, Duitsland. GEZE TS 5000 R glijrail deurdrangers met een elektrische vastzetinrichting, continu verstelbare sluitkracht en geïntegreerde openingsdemping zorgen ervoor dat de deuren geruisloos sluiten en indien noodzakelijk open worden gehouden. De rookschakelaarcentrale geïntegreerd in de vastzetvoorziening zorgt ervoor dat de deuren automatisch sluiten in geval van brand.
Bestaande gebouwen
Historisch monument en toeristische attractie – Dom van Maagdenburg
De imposante Dom van Maagdenburg is het embleem van de stad. © Stefan Dauth / GEZE GmbH
De Dom van Maagdenburg, die officieel Dom van Saints Catherine en Maurice wordt genoemd, wordt beschouwd als de eerste kathedraal in Duitsland die volledig in gotische stijl ontworpen is.
De eerdere kerk op die locatie had nationale betekenis als begraafplaats van de heilige Romaanse keizer Otto de Grote. Brand verwoestte de originele kathedraal in 1207. De complexe constructie van de gotische kathedraal begon in 1209 en de inzegening vond plaats in 1363.
De uitgebreide kerkconstructie nam meer dan 300 jaar in beslag. In 1520 werden de twee imposante kerktorens voltooid – de noordtoren en zijn externe platform kunnen worden bezocht als onderdeel van rondleidingen.
Het aantal bezoekers laat precies zien hoe belangrijk het historische gebouw vandaag de dag is: naast de kerkgangers die diensten bijwonen in de huidige protestantse parochiekerk, bezoeken meer dan 100.000 toeristen ieder jaar het indrukwekkende gotische gebouw.
Alle GEZE-producten in de Dom van Maagdenburg in een oogopslag
- Vastzetvoorzieningen met gepersonaliseerde TS 5000 R en R-ISM deurvastzetinrichtingen
- Draadloze modules voor het verbinden van draadloze componenten met GEZE GC 171 vastzetvoorzieningen
- GC 172 draadloze rookmelder voor draadloze verbinding met de GC 171 draadloze module