Automatische nachtelijke afkoeling – energiezuinige ventilatie in gebouwen
Intensieve ventilatie via de ramen ´s nachts is een kostenbesparende en energiezuinige methode om gebouwen in de zomer af te koelen. De juiste raamtechniek is cruciaal voor automatisch aangestuurde nachtelijke koeling.
Verminderde prestaties door de warmte
Kamers worden sneller warm in de zomer, vooral met grote raamfronten. © Exorbitart / GEZE GmbH
Kantoren, scholen en openbare gebouwen worden vaak ondraaglijk warm in de zomer. Mensen, apparatuur en verlichting geven voortdurend warmte af. Bovendien komen de warme zonnestralen via grote glazen ramen de kamers binnen. Mensen beginnen hun concentratie te verliezen en hun prestaties verslechteren. Het gebouw moet worden afgekoeld, zodat mensen die in de ruimte verblijven zich comfortabel voelen en mentaal fit blijven, ondanks de hoge buitentemperaturen.
Maar airconditioningssystemen verhogen de investeringen, onderhoudskosten en het energieverbruik van een gebouw aanzienlijk. Kantoor- en administratieve gebouwen hebben vaak meer energie nodig om kamers in de lente en zomer af te koelen dan om ze in de herfst en winter te verwarmen. Mechanische ventilatiesystemen zijn ook energie-intensief en door hun continue bediening zijn ze echte ‘energievreters’.
Nachtventilatie bespaart energie
Ter vergelijking: gecontroleerde natuurlijke ventilatie bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. Ze gebruikt de natuurlijke drukverschillen tussen ten minste twee openingen (bijv. ramen, deuren) van een gebouw naar de buitenkant voor ventilatie. Een dergelijk drukverlies bestaat al bij zwakke winden. Elektrische ventilatoren zijn daarom niet nodig.
Voor nachtelijke afkoeling leiden automatisch gestuurde ramen de warmte die wordt gegenereerd door zonnestraling en interne bronnen naar buiten tijdens de nacht en koele toevoerlucht naar binnen. De toevoerlucht zorgt voor een aangenaam ruimteklimaat door een aangename temperatuur en een goede luchtkwaliteit.
Koele nachtlucht als een natuurlijke koude bron
De koele nachtlucht fungeert als een natuurlijke bron van koude - en dit maakt nachtelijke afkoeling niet alleen duurzaam en energie-efficiënt, maar ook natuurlijk en milieuvriendelijk.
In nieuwe gebouwen wordt deze airconditioning steeds meer gecombineerd met thermische kernactivering. Buizen worden gelegd in gebouwmassa's, bijv. betonnen plafonds. Water stroomt door deze leidingen als verwarmings- of koelmiddel. Idealiter kan op deze manier worden afgezien van de behoefte aan zeer energie-intensieve airconditioningssystemen.
Handige automatisering door centrale besturing
Automatische nachtelijke afkoeling: handig voor openbare gebouwen © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Automatische nachtelijke afkoeling is met name geschikt voor openbare gebouwen, kantoorgebouwen, sportfaciliteiten of scholen. In deze grote gebouwen zijn energiezuinige ventilatie, een gezond ruimteklimaat en de bewaking van de ramen van vitaal belang.
De moderne raamtechniek zorgt voor een optimale nachtelijke afkoeling. Hele raamfronten of raamgroepen worden hiermee automatisch aangestuurd wanneer er niemand aanwezig is. Een centrale besturing zorgt ervoor dat ventilatiescenario's zoals ventilatieperiodes gedefinieerd en gemakkelijk gewijzigd kunnen worden.
Nachtelijke afkoeling in moderne gebouwconcepten
De moderne, parallel-uitklapramen zorgen voor een nachtelijke afkoeling.
Zelfs met moderne glasgevels met zogenaamde parallel-uitklapramen behoort automatische nachtelijke afkoeling tot de mogelijkheden. Het raam blijft hierbij in zijn geheel parallel open aan de buitenkant, waarmee het uiterlijk van de glasgevel niet wordt aangetast, zoals door reflecties van gekantelde ramen.
Tegelijkertijd zorgt de parallelle opening van het raam voor een optimale ventilatie. Koele lucht kan van beneden naar binnen stromen terwijl de warme, muffe lucht naar boven ontsnapt. In vergelijking met gekantelde ramen, zorgen de parallel-uitzetramen voor een veel betere ventilatie met dezelfde openingsbreedte.
‘Smart Buildings’ via netwerken
De automatische raambesturing voor nachtventilatie kan worden verbonden met de gebouwbesturing, die bijv. jaloezieën, zonneschermen en rolluiken aanstuurt, evenals de verwarmings-, airconditionings-, verlichtings- en alarmsystemen. Als de geautomatiseerde gebouwentechniek automatisch reageert op klimaatinvloeden en -veranderingen, worden gebouwen ‘Smart Buildings’.
Intelligente besturing en raamaandrijvingen van GEZE
De automatische raamaandrijving van GEZE zorgt voor een natuurlijke nachtelijke afkoeling, ongeacht of ze kleine of grote zware gevelramen, dakramen of lichtkoepels moeten openen. Dit komt doordat de raamaandrijvingen nauwkeurig kunnen worden aangestuurd en voor elk raam een variabele openingsbreedte kan worden ingesteld. Hierdoor kunnen individuele ventilatieconcepten worden gecreëerd naargelang de behoeften van de klant.
Sensoren zorgen voor volledige veiligheid: aanwezigheidsmelders bewaken de sluitzijden en voorkomen letsels door het automatisch openen en sluiten. Wind- en regensensoren geven signalen om de ramen te sluiten en de inventaris te beschermen tegen beschadiging.
Via de IQ box KNX-interfacemodule kunnen de raamaandrijvingen van de GEZE IQ raamaandrijvingsserie worden aangesloten op de KNX-gebouwbus. Dit betekent dat alle geautomatiseerde ramen centraal kunnen worden bewaakt en bediend.
Vereisten voor automatische nachtelijke afkoeling via het raam
- Een gematigd klimaat: de buitentemperatuur 's nachts moet ruim onder de temperatuur in het gebouw liggen gedurende een voldoende lange periode.
- Goede kwaliteit van de buitenlucht: weinig geuren, verontreinigende stoffen, fijn stof
- Beveiliging tegen inbraak: ramen kunnen afzonderlijk worden gestuurd in toegankelijke gebieden zoals de begane grond; beveiliging door middel van raambeschermingen of door speciale constructie (parallel-uitzetramen)
- Bij zware regen of wind: structurele beveiliging tegen weersinvloeden of automatisch sluiten van geopende ramen
Uitgebreide ondersteuning
GEZE ondersteunt de planning en de uitnodiging tot aanbestedingen door middel van
- projectadvies
- aanbestedingsteksten voor architecten
- CAD-tekeningen
- ideeën voor het verbeteren van de efficiëntie van gebouwen
- informatie over het gebruik van moderne gevelstructuren
Snelle en eenvoudige projectimplementatie
GEZE ondersteunt verwerkers en installateurs met een snelle en eenvoudige projectafhandeling met
- de configuratiesoftware WinCalc 2.0 voor verwerkers (rekenprogramma voor raamtechniek)
- advies over gevelbeveiliging voor een duurzaam mooie gevel
- montagehandleidingen voor raamaandrijvingen