Toevoerlucht via klimaatregeling
De moderne mens brengt ongeveer twee derde van zijn leven binnen door. Vandaar dat de kwaliteit van de binnenlucht een grote invloed heeft op ons welzijn. Om een goede luchtkwaliteit en een aangenaam ruimteklimaat te allen tijde te garanderen, worden gebouwen steeds meer uitgerust met intelligente systemen voor klimaatregeling voor meer comfort en energie-efficiëntie.
Goede binnenlucht en thermisch comfort
Omdat we ons milieu allemaal anders ervaren, kunnen er geen eenduidige maatregel en definitie van welzijn zijn. Het is echter wel mogelijk om ruimtecondities te creëren waarin de meeste mensen zich prettig voelen. Bij het plannen van gebouwen moet rekening worden gehouden met de luchtkwaliteit en het thermische comfort. Dit betekent: het CO2-gehalte, de temperatuur, de vochtigheid en de luchtverplaatsing in de ruimte.
De technologie hier is al zeer geavanceerd: het ruimteklimaat kan worden bewaakt en geoptimaliseerd met sensoren en afzonderlijk selecteerbare instellingen. De doelstellingen zijn zowel het welzijn van de gebruikers van de ruimte als de energiebesparing die voor dit doel wordt gebruikt. Dus welzijn en energiebesparing in geautomatiseerde vorm: wanneer de ruimte in gebruik is, zorgt het comfort van de gebruikers ervoor dat het klimaat wordt gestuurd; terwijl als hij niet wordt gebruikt, de energie-efficiëntie voorop staat. Verdere voordelen zijn de bescherming van het gebouwenbestand en het materiaal van het gebouw, doordat schade door binnendringend regenwater of schimmel veroorzaakt door een te hoge vochtigheid wordt voorkomen.
Aanraakschermen maken bediening via een display mogelijk. © GEZE GmbH
Besturing via sensoren voor meer luchtcomfort
Sensoren meten de kwaliteit van de binnenlucht en de zoninstraling, de neerslag, de windsnelheid en de temperatuur aan de buitenkant. Verwarming, koeling, zonnebescherming en geautomatiseerde ramen worden vervolgens bestuurd op basis van deze sensorgegevens, de CO2-concentratie is de belangrijkste indicator voor de kwaliteit van de binnenlucht. Het CO2-gehalte van de binnenlucht neemt toe naargelang het aantal mensen en de duur van hun verblijf en de intensiteit van hun fysieke activiteiten. Hoe hoger de CO2-lading in de ruimte, hoe meer toevoerlucht de besturing nodig heeft.
Ruimtebesturingen, vaak ook met aanraakschermen, dienen als bedieningseenheden in de afzonderlijke ruimtes. Dit zijn de gebruikersinterface van het gebouw, dat wil zeggen dat de gebruikers zelf de ruimtetemperatuur kunnen kiezen. De koeling door het airconditioningssysteem en de toevoerlucht door geautomatiseerde ramen worden gecoördineerd.
Klimaatregeling binnen in een sporthal met natuurlijke ventilatie © Exorbitart / GEZE GmbH
Selecteerbare tijdgestuurde ruimteventilatie en scenario's
De klimaatregeling maakt ook tijdgestuurde comfortfuncties mogelijk, zoals het automatisch openen en sluiten van ramen, rolluiken of jaloezieën op bepaalde momenten van de dag. Zo kan intensieve ventilatie, het zogenaamd spoelen van toevoerlucht, plaatsvinden voordat de eerste medewerkers aankomen. In de zomer gebruikt de functie voor 'nachtelijke afkoeling' koele nachtlucht en 's ochtends lucht om de ruimtes op natuurlijke wijze en zo energiezuinig mogelijk te koelen.
Daarnaast kunnen verschillende scenario's of verschillende energieniveaus worden geselecteerd voor elke ruimte, zoals comfort, stand-by, zuinig (nachtelijke reductie) of gebouwbeveiliging. De scenario's kunnen worden geschakeld via tijdprogramma's, aanwezigheidsdetectie of handmatige bedieningsknoppen. Daarnaast kunnen ook andere scenario's met optimale waarden voor verlichting, ventilatie en zonnebescherming worden geselecteerd, bijv. vergaderingen, voorstellingen of kantoorwerk.
Communicatie via gebouwenbussen of radio
Verschillende bussystemen (bijv. KNX of BACnet) zijn beschikbaar om betrouwbare communicatie tussen actuatoren en sensoren mogelijk te maken. Ook draadloze uitbreidingen (waaronder ZigBee, Z-Wave, EnOcean of KNX-RF) worden gebruikt. Hierdoor kunnen gebouwen achteraf worden geautomatiseerd, zonder ingewikkelde bekabeling.
Kenmerken van een klimaatregelingssysteem
- Afhankelijk van zoninstraling, neerslag, temperatuur, CO2-gehalte, vochtigheid en aanwezigheid bepaalt het regelsysteem voor elke afzonderlijke ruimte hoe de verschillende componenten (raamaandrijvingen, jaloezieën, verwarming, airconditioning, enz.) worden bestuurd.
- Gebruik van zonne-energie of het vermijden van warmtelasten door zonnestroom
- Bundeling in een intelligent besturingssysteem verhoogt de efficiëntie van de afzonderlijke componenten. Het airconditioningsysteem wordt bijvoorbeeld alleen in werking gesteld als de natuurlijke ventilatie niet effectief genoeg is en als alle ramen volledig automatisch gesloten zijn.
- Bescherming van het gebouw tegen klimatologische invloeden: zodra regen of kritieke windomstandigheden worden gemeld, sluiten de ramen automatisch.
- Dankzij het intelligente besturingssysteem zijn ramen bijvoorbeeld alleen geopend als de externe omstandigheden dit toelaten en wanneer dat gewenst is. Dit betekent dat de tijd dat ramen werden vergeten en de hele nacht open bleven, tot het verleden behoren.
- De weermodules melden onmiddellijk wind-, neerslag- of ijsvorming en zorgen ervoor dat de zonnebescherming tijdig wordt ingetrokken om schade te voorkomen.
- Automatische ventilatie voorkomt vorming van schimmel bij te hoge vochtigheid.
- Welzijn, thermisch comfort en prestaties dankzij aangename lichtomstandigheden, luchtkwaliteit en temperatuur
- Onnodig sterke ventilatie wordt vermeden.
- Tolerantie voor gebruikersinterventie: gebruikers kunnen bijv. temperatuur, licht en ventilatie veranderen.
Het systeem zorgt er vervolgens voor dat alles weer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld als de gebruiker iets vergeet.
GEZE-ventilatie en klimaatregeling
Het GEZE-klimaatregelingssysteem voor bestuurde, natuurlijke en energiebesparende ventilatie is een aanvulling op de GEZE-raamaandrijving en het RWA-programma. De RWA-systemen kunnen ook worden uitgebreid met sensoren en bedieningselementen en kunnen worden geïntegreerd in gebouwbeheersystemen.
Via de IQ Box KNX-interfacemodule maakt GEZE de eenvoudige integratie van geautomatiseerde raamaandrijvingen in KNX-omgevingen mogelijk voor intelligente interactie van raamaandrijvingen en sensoren. Andere KNX-compatibele systemen en aandrijvingen of gebouwentechnische componenten, zoals zonnebeveiligingssystemen, verwarmingsbesturingen of airconditioning, kunnen ook worden gekoppeld aan de GEZE-klimaatregeling.
GEZE biedt tal van mogelijkheden voor de automatisering van de componenten van een ruimteklimaat. Onze volledig geautomatiseerde besturing is projectspecifiek, uiterst flexibel en gemakkelijk uit te breiden.
Sven Kuntschmann, raamtechniek segmentmanagerMet de I/O 420-interfacemodule worden alle GEZE-systeemcomponenten ‘netwerkers’. Automatische deursystemen, ventilatietechnologie, rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) en veiligheidssystemen kunnen via BACnet worden geïntegreerd in het hoger geclassificeerde gebouwbeheersysteem om hun functies te automatiseren. Op deze manier levert GEZE een bijdrage aan het Smart Building door middel van intelligente gebouwnetwerken.
Omdat de eisen aan de klimaatregeling en geavanceerde ventilatiebesturing zeer verschillend zijn, worden deze oplossingen individueel gepland, afhankelijk van het gebouwproject. Het GEZE Customer Solution Team is u graag van dienst met concept en planning.
Het GEZE-assortiment van diensten en producten voor klimaatregeling
- Aandrijvingssystemen voor beluchting en ventilatie
- Ventilatie-oplossingen: eenvoudige bediening voor het openen en sluiten van afzonderlijke of meerdere ramen tegelijk via een uitgebreide centrale bediening
- Comfortoplossingen voor automatische ventilatie afhankelijk van het weer, de temperatuur en de luchtkwaliteit
- Eenvoudige radiografische oplossingen voor individuele kamers tot comfortabele bedieningssystemen voor ruimtes/gebouwen die via een modern aanraakscherm kunnen worden bediend
- Intelligente RWA-besturing maakt ook ventilatiefuncties mogelijk
Ga naar de GEZE IQ Box KNX interfacemodule
Systeemvoorbeeld: sporthal met RWA en klimaatregeling
Schema van de klimaatregeling in een sporthal © Elsner Elektronik GmbH / GEZE GmbH
Een gebouw met verschillende ruimtes dient als voorbeeld: sporthal, entree, technologische ruimte, kleedkamers en doucheruimtes.
Klimaatregeling
- Optimaal binnenklimaat in de sporthal voor de zaalgebruikers, omdat ‘verse’ lucht wordt geleverd afhankelijk van de luchtkwaliteit (nevel), vochtigheid (zweet) en temperatuur.
- Handmatige bediening is mogelijk als de automatische functies niet aan de behoeften voldoen.
- Bij regen en sterke wind sluit een regen-/windsensor op het dak alle ramen automatisch, waardoor het gebouwenbestand wordt beschermd.
- Automatische ventilatie biedt comfort voor de gebruikers, voorkomt schimmel en de effecten ervan op de gezondheid, en vermijdt vroegtijdige renovatie.
- Het automatisch sluiten van de ramen buiten de openingstijden beschermt tegen inbraak en er is geen extra bediening door de beheerder nodig.
De rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA) garandeert
- persoonlijke bescherming (houdt nooduitgangen vrij van rook)
- milieubescherming (vermindering van milieuschade door het gebruik van blusmiddelen tot een minimum te beperken)
- bescherming van eigendommen (houdt de constructie van het gebouw in stand door de thermische belasting en ventilatie van brand tot een minimum te beperken)
- Elektrische bovenlichtramen die naar buiten opengaan, zijn geïntegreerd in de gevel van de sporthal.
- Tijdens normaal bedrijf wordt de hal automatisch geventileerd via de bovenlichtramen, afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur, de vochtigheid en de luchtkwaliteit (CO2).
- De bovenlichtramen kunnen ook handmatig in afzonderlijke groepen worden geopend of gesloten via ventilatorschakelaars.
- De gevel is voorzien van jaloezieën, die zich automatisch openen afhankelijk van de helderheid en de positie van de zon, maar niet in botsing komen met de bovenlichten.
- In het dak van de hal van het gymnasium zijn elektrische dakramen geïnstalleerd, die open gaan wanneer er rook ontstaat en de rook uit de hal (RWA) leiden.
- Een onderbrekingsvrije stroomvoorziening (UPS) zorgt ervoor dat 230 V-apparaten (jaloezieën) veilig worden geopend in geval van brand (RWA).
- De entree van het gebouw, de verbindingsdeur naar de gang en de deur naar sporthal dienen als afvoerluchtopening (RWA).
- Er zijn elektrische gevelramen in de entree.
- De ramen worden handmatig bediend met drukknoppen en sluiten uiterlijk buiten de openingstijden automatisch.
- Er zijn elektrische gevelramen in de technologische ruimte.
- Het raam wordt handmatig bediend met een drukknop en sluit automatisch na een vooraf ingestelde tijd (bijv. 30 minuten).
- Elke doucheruimte heeft twee elektrische bovenlichten.
- Bovenlichten worden gestuurd op de luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur.
- Ramen kunnen ook handmatig worden bediend met drukknoppen.
- Schimmelplaag kan worden voorkomen.
- Elke kleedruimte heeft twee elektrische bovenlichten.
- Bovenlichten worden gestuurd op de luchtkwaliteit, vochtigheid en binnen- en buitentemperatuur.
- Ramen kunnen ook handmatig worden bediend met drukknoppen.
Productvideo
Verfijnde oplossing afkomstig van één adres
GEZE-klimaatregelingen zijn klantspecifieke toepassingen die bestaan uit gecombineerde RWA- en ventilatiesystemen. Customer Solutions van GEZE laat u profiteren van geavanceerde, individuele oplossingen die de best mogelijke veiligheid en gemak bieden. En dit alles afkomstig van één adres. Uw contactpersoon beantwoordt al uw vragen, van het oorspronkelijke idee tot de inbedrijfstelling.
- Natuurlijke automatische ventilatie is algemeen geaccepteerd bij eindgebruikers, vooral als ze handmatig kunnen ingrijpen (bijv. met lokale ventilatieknoppen).
- Een ventilatieconcept op basis van natuurlijke ventilatie minimaliseert of vermijdt de planning van ventilatiekokers in het gebouw. In vergelijking met mechanische ventilatie zijn er geen extra ventilatieopeningen in de gevel nodig, waardoor het architectonische ontwerp van de gevel niet wordt beïnvloed.
- geluidsarme werking (geen ventilatorgeluid)
- lagere investerings-, installatie- en onderhoudskosten dan bij mechanische ventilatiesystemen
- Adviesvriendelijke, betrouwbare planning, schaalbaar:
met de compacte aandrijvingsbesturingen kunnen verschillende ventilatieconcepten (individueel, groep, centrale besturing) gemakkelijk worden gepland en geschaald.
Eenvoudige installatie, inbedrijfstelling en bediening
Wij bieden eenvoudige montage en inbedrijfstelling, bijv. met elektrisch schema en beschrijving van individuele aandrijvingsbesturingen. Dit vermindert de storingsbronnen en zorgt voor een snelle verbinding. De schaalbaarheid van de besturing zorgt voor maximale flexibiliteit en de onderdelen kunnen in het servicevoertuig worden opgeslagen, omdat slechts enkele besturingstypes in gebruik zijn.
Comfort en vrijheid
GEZE is uw partner in elke fase van uw planning. Van het eerste overleg tot en met de installatie en de after-salesservice. Dankzij onze professionele knowhow kunnen we snel oplossingen voor individueel vastgoed aanbevelen, omdat de aanpak hier meestal zeer vergelijkbaar is.
De ruimteklimaatregelingssystemen van GEZE beloven het volgende:
Comfort
- automatische ventilatie en handmatige bediening mogelijk
- intuïtieve centrale bediening via een modern aanraakscherm of gewoon via lokale drukknoppen (afhankelijk van de oplossing)
Vrijheid
- ‘echte’ toevoerlucht
- handmatige bediening via drukknop