AI in de architectuur: hoe kunstmatige intelligentie de bouwbranche transformeert
AI-gegenereerde architectonische ontwerpen en 3D-gebouwmodellen, AI-gestuurde processen in de bouwfase en AI-bewaakte gebouwen: er bestaat geen twijfel over dat kunstmatige intelligentie (AI) het potentieel heeft om de architectuurindustrie aanzienlijk te transformeren. De hoop is dat innovatieve AI-technologieën zullen bijdragen aan meer duurzaamheid en efficiëntie van bouwprojecten – en weliswaar niet alleen van de planning tot de oplevering, maar gedurende de totale gebouwlevenscyclus. Maar hoe kunnen architectuur- en bouwprojecten van AI profiteren?
Welke gebieden kunnen het meest profiteren van AI als hulpmiddel voor de oplossing van specifieke problemen in de architectuur- en bouwbranche?
Gebouwautomatisering biedt verbeterde energie-efficiëntie, verhoogd comfort en veiligheid alsmede lagere onderhoudskosten. © GEZE GmbH
Kunstmatige intelligentie kan ons helpen om complexe processen eenvoudiger te begrijpen, te analyseren en te optimaliseren. Vanaf de eerste ontwerpfase tot en met het beheer van het voltooide gebouw ontstaan op AI gebaseerde use cases, waarmee middelen en tijd kunnen worden bespaard voor de meeste uiteenlopende belanghebbenden in de gebouwlevenscyclus.
Positieve toepassingsvoorbeelden van AI op het gebied van architectuur en bouw zouden er ongeveer zo uit kunnen zien:
- Tijdsbesparing: met behulp van AI-gebaseerde rendering kunnen architecten binnen enkele seconden ontwerpen en generatieve designs maken op basis van vooraf gedefinieerde parameters.
- Samenwerking: samenwerkende platforms zoals BIM (Building Information Modeling) integreren kunstmatige intelligentie en vergemakkelijken de samenwerking tussen verschillende spelers in het bouwproces.
- Kostenverlaging: AI-gebaseerde software optimaliseert bouwprocessen door verbeterde tijdschema's en workflows, zodat bouwkosten verlaagd worden.
- Duurzaamheid: gebouwautomatisering verhoogt met behulp van AI de duurzaamheid en energie-efficiëntie van gebouwen en reduceert zo het energieverbruik, de CO2-uitstoot alsmede andere milieubelastingen.
- Veiligheid: AI maakt in het gebruik van het gebouw de identificatie mogelijk van structurele zwakke punten, optimalisatiepotentiëlen en onderhoudsintervallen.
- Comfort: personalisatie en KI-gestuurde aanpassing van Smart Buildings aan de specifieke behoeften van de gebruikers.
Wat zijn de voordelen op de lange termijn van de integratie van innovatieve technologieën in gebouwen?
Innovatieve technologieën, zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, helpen bij het overwinnen van de grote uitdagingen van de bouwbranche. De focus ligt hierbij in het bijzonder op het thema duurzaamheid. Het gebruik van innovatieve technologieën zal het mogelijk maken om de ecologische voetafdruk over de totale gebouwlevenscyclus, dus op de lange termijn, te verminderen. Bovendien zullen de economische efficiëntie en functionaliteit van gebouwen duidelijk verbeterd worden.
Welke nieuwe ontwikkelingen en AI-technologieën staan centraal bij GEZE?
Via open interfaces kunnen GEZE-raam- en deuraandrijvingen in een gebouwautomatiseringssysteem worden opgenomen. © GEZE GmbH
Het thema Predictive Maintenance is op dit moment bijzonder interessant, aangezien GEZE zich al lange tijd bezighoudt met de thema’s koppelen en automatisering in het gebouw. Onze KNX- en BACnet-interfacemodules alsmede ons gebouwautomatiseringssysteem myGEZE Control bieden hiervoor een uitstekende basis. Daarom hebben wij verschillende prototypes en onderzoeksinitiatieven, om te testen hoe we AI kunnen integreren in onze intelligente producten.
Tegelijkertijd test GEZE momenteel het gebruik van Large Language Models en andere AI-technologieën in de dagelijkse activiteiten. Naast de verbetering van interne processen gaat het er hierbij om, de barrières voor het gebruik van kunstmatige intelligentie te verlagen en deze te integreren in het dagelijkse werk van de werknemers.
Welke rol speelt AI in de samenwerking met architecten?
Ons doel is om uitdagingen voor architecten op te lossen. AI staat daarbij niet per se centraal, maar dient als hulpmiddel om het eigenlijke probleem op te lossen. Want ook als AI een nuttige ondersteuning kan zijn, zullen ook in de toekomst de directe dialoog en de menselijke expertise onvervangbaar blijven. Dat betekent dat wij onze nauwe uitwisseling met architecten, planners en bouwondernemers zullen voortzetten om verder precies te begrijpen wat er nodig is - om dan samen oplossingen op maat te ontwikkelen.